Laserbehandling
Medicinsk laser är en väldokumenterad, riskfri och smärtfri behandlingsmetod som har en läkande effekt på cellnivå och påverkar kroppens immunförsvar som frisätter endorfiner och oxytocin i kroppen, vilket ger smärtlindring och välbehagskänsla hos hunden. Så laser rekommenderas för snabbare läkning samt smärtlindring.
Lasern används både för att minska inflammation, ödem och kroniska ledsjukdomar och främja läkning av sår, djupare vävnad och nerver samt för att behandla neurologiska sjukdomar och smärta. Desto tidigare man startar behandlingen desto kortare blir behandlingstiden och resultatet blir bättre.
Vad är laserterapi?
Medicinsk laser utvecklades 1960, men först under 70-talet började den framgångsrikt användas på humansidan och är nu en väl beprövad metod utan biverkningar.
Laserterapi är infrarött, osynligt ljus som har både en fototermisk, fotomekanisk och fotokemisk effekt som ger en mängd positiva effekter.
Lasern skadar inte frisk vävnad och går inte att överdosera. Oftast ser märker man skillnad efter 1-5 behandlingar, men det beror på vilken typ av skada/problematik som ligger bakom.
Fototermisk effekt innebär att när ljuset tränger in vävnaden så omvandlas ljusenergin till värme. En värmeökning upp till 42 grader ger en vävnadsuppbyggande, smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. Detta förbättrar både cirkulationen och överföring av syre & näring.
Fotomekanisk effekt innebär att korta ljusimpulser med hög inensititet framkallar en mekanisk tryckvåg i vävnaden som motsvarar effektiviteten av en nålbehandling i akupunkturpunkter. Detta ger en ökad mikrocirkulation och lymfflöde, som då också minskar ödem.
Fotokemisk effekt innebär att energin i laserljuset stimulerar cellens ämnesomsättning samt produktionen av proteiner och nukleinsyror. Detta aktiverar enzymer, återbalanserar cellmetabolismen, och ökar ATP produktionen.
Hur går behandlingen till
Vi använder Optilasers nya effektiva modell Mphi Vet för bästa resultat och erbjuder antingen enbart laserbehandling eller i kombination med någon av de andra behandlingsalternativ.
Laserbehandlingen innebär att man tillför olika frekvenser av ljus ner i kroppens vävnader, hur djupt är beroende på lasertyp. Man kan både punktbehandla och skanna över problemet, beroende på det är man behandlar.
Lasern är väldigt effektiv vid behandling av ett område som gör väldigt ont eller om problemet som sitter djupt ner i vävnaden som inte går att komma åt med massage.
Hunden väljer själv om den vill sitta, ligga eller stå och att behandla med laser gör inte ont. En del hundar kan reagera på pipet som lasern ger, men det går att justera. De flesta hundar brukar tycka laserbehandling är skönt och avkopplande.
Tiden på en laserbehandling är ca 30 min, men det kan variera lite beroende på problem, hur djupt det sitter och hur stor dess yta är som man behandlar samt om det en akut/kronisk skada och om det är nybesök eller återkommande behandling. Hundens reaktion är alltid avgörande hur ofta och hur mycket!
En behandlingsintervall omfattar ca 2-10 behandlingar, beroende på vad det är för problem och hur länge hunden gått med det samt hundens mottaglighet. Akuta tillstånd behöver normalt färre behandlingar medan kroniska kräver fler. Sår behöver behandlas dagligen tills såret är helt läkt, medan diskbesvär mm. kan behandlas varannan eller var tredje dag beroende på patientens tillstånd. Laser en mycket god effekt på artroser och de flesta hundar kan behandlas var 3:e till 4:e vecka för smärtlindring.
Positiva effekter av laserbehandling:
- Minskad smärta & palpationsömhet
- Minskad inflammation
- Påskyndar läkning
- Ökar cirkulationen
- Ökar cellens metabolism (dvs att muskeln får energi)
- Reducerar fibroser/ärrvävnad
- Förbättrar nervfunktion
- Immunförsvarshöjande
- Påskyndar sårläkning
- Minskad muskelspänning & stelhet
- Minskad medicinering & ökad funktion
- Ökad livskvalitet – hunden är gladare, piggare och börjar göra saker som den inte gjort innan
Behandingsområden:
- Tillväxtsjukdomar
- Smärtor och inflammationer (akut/kronisk)
- Muskelspänningar
- Triggerpunkter
- Rörelsestörningar
- Skador på leder, senor, ligament
- Muskelskador
- Ryggont/nacksmärta (spondylos eller diskbråck)
- Nersvmärtor
- Svullnader (ödem)
- Sår (hot spot, furunkler, snabbare sårläkning)
- Artrit/artros
- Öroninflammationer/blodöra
- Analsäcksinflammation
- Tandköttsproblem
- Ärrbildning
- Stimulering av immunförsvaret
Vanliga reaktioner efter behandling:
- Trötthet – låt hunden ta det lugnt resten av dagen
- Törstig
- Kissnödig
- Skenfriskhet; vilket gör att det finns risk att överbelasta!
- Smärtreaktion; som tyder på att läkningsprocessen har kommit igång
- Avslappnad
- Verklig förbättring
Hundar kan ibland få mer ont efter en behandling, men endast under en kort tidsperiod. Det beror på att läkningsprocessen har tagit ny fart men det går i regel över inom 24 timmar.
Laserbehandling har en smärtstillande effekt, varför man bör tänka på att hunden ska ta det lugnt en period efter laserbehandlning.
OBS! Det är 7 dygns startkarens för hund då lasern har smärtstillande effekt.
Alla akuta tillstånd ska utredas av veterinär!