AKTIVERINGS-TIPS
Hund som drar i kopplet, nosar konstant och hundmöten är vanliga vardagsproblem som jag får mycket frågor om och som hundägare önskar hjälp med.
Ett par frågor att börja ställa sig själv:
- Hur bra kontakt och samarbete har jag med min hund?
- Tycker min hund att jag är rolig, är jag engagerad i det vi gör tillsammans?
- Är jag konsekvent i min träning?
- Ser min hund mig som en trygghet & stöttepelare?
- Hur beter jag mig själv vid hundmötena?
- Har det hänt något som orsakat problemet?
Det som jag upplever är att när någon vill få hjälp att ta itu med ett problem som uppkommit, så är det där man vill börja jobba. Men det många missar är hur själva grunden är uppbyggd. Att börja bygga taket går inte om inte själva grundplattan & väggarna som håller taket på plats finns där. Har man inte grundstenarna så är det ingen idé att man börjar arbeta med själva problemet, det kommer inte att fungera. Det som allting bygger på är att ha en bra kontakt och samarbete med sin hund, att man är konsekvent och att man finns där som en trygghet och stöttepelare för hunden.
Och hur får man det? Jo genom belöningar som hunden tycker om, att man tar initiativ till roliga aktiviteter med sin hund, att man ger den närhet och social kontakt, att man stimulerar den mentalt och fysiskt, att man har få men viktiga regler, att man hjälper hunden när den behöver stöttning, men också att man ser till att den får sina dagliga behov tillgodosedda som mat, motion, vila & återhämtning och skötsel & omvårdnad.
Har man detta så har man en bra grund att stå på och det är då man börja bygga väggarna som ska bära taket! Det är då man kan börja arbeta med själva problemet i sig eller kanske parallellt, beroende på vad det handlar om.
Detta inlägg idag ska handla om aktivering, hur man enkelt kan bygga upp kontakt och samarbetet genom att bli en roligare hundägare som tar initiativ till olika aktiviteter under t. ex promenaden. Här nedan följer lite olika tips på aktivering och berikning man kan göra med hunden.
_______________________________________________________________________________________________________________________
Först av allt, låt bli att prata eller titta i telefonen när du ska ut med din hund. Nu ska du ge hunden din fulla uppmärksamhet, inte bara för att ni ska ha roligt ihop utan för att hålla koll så det inte händer något, att t. ex att hunden drar iväg på något den ser för att du inte är uppmärksam. De har precis som barn väldigt bra koll när de inte får all uppmärksamhet. Det är då den passar på att göra annat.
Det kommer att bygga bättre samarbete er emellan och hunden kommer också att bli tröttare mentalt när den får stimulera alla sina sinnen och samtidigt arbeta fysiskt med kroppen, än om den går en tråkig koppelpromenad där du blir irriterad på hunden för att den drar i kopplet, nosar på varenda fläck den hittar och den sin tur blir frustrerad för att det inte händer något kul och när den då försöker göra något så blir den bannad. Koppelträning är en annan träning, det går vi inte in på nu, men dessa olika aktiviteter kan hjälpa till att den faktiskt drar mindre för att den får förväntan på att det kommer hända roliga saker med dig.
Tänk på att alltid ha med dig belöning som hunden tycker om (godis/leksaker etc.) under er promenad/aktiviteten ni ska utföra! Det kan tyckas som en självklarhet, det är inte då jag har träffat sådana som inte har.
Se din promenadslinga som en rolig aktivitetsbana tillsammans med din hund, oavsett om man går i skogen, stan eller asfalterad gångväg. Titta dig omkring och nyttja miljön för t. ex balansträning, nosarbete, problemlösning etc.
Balansträning & koordination
Hitta lämpliga stockar, stubbar, stenar, murar, bänkar etc. att låta hunden gå upp och balansera på. Ju bredare/planare/rakare, desto lättare är det. Stötta hunden i början genom att hålla i hunden så att den känner trygghet och får arbeta med sina muskler och koordinationsförmågan. Använd helst sele. I början räcker det att den bara står still och känner att den faktiskt har fyra ben att stå på. Ju långsammare den får göra det, desto jobbigare är det. Tänk på att inte köra för länge så att hunden blir trött och ramlar av, utan öka successivt tiden, längden och svårigheterna ju duktigare hunden blir, ju starkare den och ju mer självförtroende den får!
Gör det svårare genom att låta den får gå på smalare och knaggligare balanshinder, lär den vända och snurra runt, låt den göra tricks som att lyfta en tass, vinka, sitta fint, buga eller växla mellan sitt, ligg och stå. Träna stadga. Det går att ta det hur långt som helst, använd din fantasi.
Men var försiktig när det är blött, stockar och stenar kan bli väldigt hala då!
Avståndslydnad/handling
Lär hunden att runda träd, stolpar el annat och skicka den sedan längre och längre ifrån på kommando. Skicka den runt flera träd, stolpar etc. åt olika håll. Lär den att skickas åt höger, vänster och framåt. Skicka den på avstånd att hoppa upp på en stubbe, sten, bänk etc. Träna budföring, låt hunden springa mellan två personer och öka avståndet efter hand samt genom lite svårare terräng.
Lär den att trampa på en target som du sedan kan skicka ut hunden till på längre och längre avstånd.
Slalom/serpentiner/böjövningar
Låt hunden gå slalom eller i en åtta mellan dina ben eller runt träd/stolpar som står nära varandra. Genom att låta hunden göra det kontrollerat och långsamt jobbar man med rörligheten i hundens rygg och man kan också då se om hunden trampar runt ordentligt med bakbenen åt båda hållen eller om den verkar spänd i någon sida.
Det går också att låta hunden göra det snabbare, för att träna upp smidighet och koordination. Det går även att skicka hunden i en åtta runt två träd/stolpar. Sådant här är också användbart inför agility- och/eller lydnadsträningen.
Bakdelskontroll
Lär hunden att backa, att gå sidosteg eller trampa runt en pall med bakbenen för att de ska förstå att har två bakben som många hundar inte alls har koll på. Det är något vi får lära dem att förstå. När man lär dem att backa så börjar man på plan mark, men sen när de börjar få koll på det så är det bara att utmana dem genom att låta dem backa upp på saker t. ex en trappa och kanske sedan upp mot en vägg. Eller låt dem backa uppför en backe eller genom oländig terräng i skogen, över stockar, sten och ris. Få dem att ställa sig på en pall eller liknande med frambenen och lär dem att trampa runt åt båda hållen med bakbenen.
Det finns massor av olika övningar för att lära hundarna bakdelskontroll och detta har man stor nytta av även i lydnads- & agilityträningen samt att när de får bättre kroppskontroll och mer muskelstyrka så bygger det också självförtroende samt förebygger och minskar risken för skador.
Problemlösning
Hjälp inte hunden att trassla sig ur kopplet eller om den går på fel sida om stolpen/trädet när den kopplad, utan låt den fundera ut själv hur den ska lösa problemet så den får arbeta med sitt huvud. Låt den hitta öppningen ur en inhägnad om du står på utsidan och hunden är innanför. I början är du nära öppningen, men sedan låter du hunden och du vara längre och längre ifrån och så får den hitta ut själv när du ropar.
Lägg godis/leksak eller du själv upp på en hög sten där det bara går att ta sig upp på ena sidan. Ha hunden på andra sidan och visa att du lägger upp det den vill ha, sen får den försöka hitta en väg upp. Var försiktigt dock så att den inte hoppar ner från den branta sidan sen.
Lär hunden att ta den snabbaste/smartaste vägen genom att lyssna på var du är. Sätt/lägg (eller ta hjälp av någon som håller i ) hunden på en plats och gå som ett L ifrån den (rakt ut ifrån och sen vinkla höger eller vänster) så att du står snett framför. Hunden ska då inte se dig utan endast genom din röst hitta snabbaste vägen till dig. Förläng successivt avståndet!
Göm något som hunden vill ha eller gör det svårtillgängligt i/under/på något så får hunden fundera ut hur den ska få tag på det.
Nosarbete
Att låta hunden få arbeta med sin nos är något av den bästa stimulans man kan ge sin hund, det är detta som de är gjorda för att göra. Det är enormt självförtroendehöjande för dem när de får arbeta på egen tass som de får göra i nosarbete. Och det är ju bara att se vad hundarna används till idag både yrkesmässigt och för tävling/skoj för att se hur fantastiska de är med sin nos. Det finns hur mycket som helst att välja på och det går att göra hur enkelt och svårt som helst beroende på vilken tid och vilka mål man har med sin hund och det skulle kunna gå att skriva hur mycket som helst om bara detta. Men nu håller vi det kort och enkelt för detta inlägg. Person- & viltspår är utmärkta nosarbeten för alla eftersom de spårar i lina och det sker under kontrollerade former, vilket då passar både valp & äldre hund samt de som inte går att ha lösa eller är/har varit skadade och det är också enkelt att träna utan andra personer. Att låta hunden arbeta med vinden och leta upp försvunna personer eller leksaker/föremål i en vallad ruta är en annan form av nosarbete som är jätteroligt. Rapport är en annan bruksgren, där hunden ska springa långa sträckor mellan två personer där den då också arbetar med i sin nos. Nosework/specialsök är något annat som är jättebra att göra, där hunden ska urskilja och markera en särskild doft bland andra. Perfekt att göra hela året om och passar alla hundar; gamla, unga, skadade etc. Att lära hunden leta kantareller är en också en bra nosaktivering. Men det finns ju ännu enklare övningar att ta till om man inte har så mycket tid eller som komplement till ovanstående..
Släng ut godis/hundens mat på marken eller bland blåbärsris/ljung/mossa, stenrös, upp- och nerför backar/kullar så får hunden även arbeta med sin kropp och bygga muskler så att den håller bättre. Sätt godisbitar i barken/grenar på ett träd i olika höjd och runt om, så jobbar hunden både med nosen, problemlösning och tränar bakben & rygg. Trampa upp en miniruta och göm små, små saker där i som t. ex gem, läderbit, gummibit etc. som hunden får leta upp. Använd fantasin!
Inlärning
Passa på att träna delar av/hela lydnadsmoment, vardagslydnad, tricks, rallyövningar, agilityhandling under promenaden. Det sparar tid, man får testa hur det fungerar på annan plats och det blir andra utmaningar och ger bra störningsträning. Träna stadga inne på torget när det passerar människor och hundar, gör en inkallning förbi/över konstiga saker, kör en fjärrdirigering på en balansstock för att samtidigt träna balans. Eller gå ett fritt följ genom blåbärsris, stock & sten för att även träna koordination och kroppskontroll när hunden ska ha fokus på dig, vilket också bygger uthållighet och självförtroende. Få hunden att gå vid din sida och hålla kontakten med löst hängande koppel när ni passerar ett gäng duvor. Lär den att sitta still när någon kommer fram och hälsar.
Utmana hunden, när ni klarar av något, gör det svårare successivt. Tänk störningar som något roligt. Blir det för svårt, gör det lite lättare igen och prova lite svårare sen igen.
Miljöträning
Ta med hunden in till stan/ut på landet och titta på människor/olika djur/statyer. Träna den att gå på olika underlag. Gå i trappor, gå ut på bryggor som rör sig, galler, blanka golv etc. Låt den få lyssna på olika ljud. Åk olika färdmedel som tåg, båt, buss etc. Stötta den och låt den få upptäcka på egen tass. Ju mer hunden löser på egen hand, desto mer självförtroende får den. Pausa i en park och fika/vila tillsammans.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Det finns hur mycket som helst man kan göra, det är bara fantasin som sätter stopp. Oavsett om man har en hund enbart för sällskap, tävlar aktivt med den, har den för jakt, använder den som hjälp på gården för vallning eller i sitt yrke inom polis, vården, räddning etc. så behöver de allsidig träning och stimulans av olika slag utöver sina promenader för att bli starka i både huvud och kropp. Men sedan hur mycket är såklart olika beroende på ras & individ, och vad den är tänkt att användas för, men alla behöver arbeta på något sätt!
Det är självklart också viktigt att hunden får vila och återhämta sig, passivitetsträningen är enormt viktig och det gäller att hitta en bra balans för att det inte ska bli för mycket eller lite av det ena. Men mer om detta kommer i ett annat inlägg!